Homestyling: Styla bostaden inför försäljning

homestyling stockholm

Funderar du på att sälja din bostad? Då har du säkert hört talas om begreppet homestyling. Hello Clean tipsar om de bästa knepen för en stylad bostad och hur du bemästrar homestyling på egen hand.

Så lyckas du med din homestyling

Homestyling innebär att du inreder och stylar din lägenhet inför fotografering och försäljning för att maxa slutpriset. Det har blivit alltmer vanligt att anlita och betala en stylist eller inredare för att utföra jobbet, men du kan enkelt piffa upp din bostad själv. Egentligen finns det inga gränser för hur ambitiös du kan vara med din homestyling – i slutändan handlar det bara om tid och resurser. Vissa väljer exempelvis att spackla och måla om skadade väggar, medan andra gör kreativa lösningar och köper stora växter för att dölja skavanker.

1. Plocka undan

Locka dina spekulanter redan i annonserna. Sträva därför efter att skapa en neutral bild om vem som tidigare bott i bostaden och låt spekulanterna skapa sig en fantasi om hur de kan bygga sitt liv där. Gamla antikviteter och prydnadsfigurer kan tyvärr sätta hinder för detta. När du tror att du rensat och plockat bort det mesta, har du troligen en hel del kvar. Vårt tips är att låta en vän med objektiva ögon att titta efter i bostaden och plocka undan allt som rubbar harmonin. Här är det viktigt att ge din vän fria händer – du kommer tacka hen senare.

2. Städa, städa, städa

Nu är det dags att börja storstäda. Innan du bjuder hem fotografen är det viktigt att ditt hem är skinande rent. Många väljer därför att anlita hemstädning och låter experter inom städhjälp göra ditt hem presentabelt för åskådaren.

3. Styla inför försäljning

Inom inredning och styling finns det inga rätt eller fel – stil är subjektivt. Däremot kan det vara smart att uppdatera sig om de senaste trenderna för att göra din bostad mer attraktiv på marknaden. Att investera i gröna stora växter är en bra början. Om du har budgeten för att köpa nya ljusa handdukar, sänglakan eller plädar kan det också lyfta intrycket. Den skandinaviska minimalistiska stilen är riktigt het just nu och det finns massor av inspiration att hitta online. Stilen innebär också ”less is more”. Även om du personligen gillar färgglada mönster på dina textiler kan det skapa ett rörigt intryck och kännas odaterat. Med detta tips kan du styla inför fotografering helt utan att hyra in en stylist.

homestyling-vardagsrum

Stylingtips – rum för rum

Vardagsrum

  • Skapa ett coolt intryck genom att slänga en beige linnefilt slarvigt på soffkanten. Den ska alltså inte vara perfekt vikt. Det skapar en avslappnad känsla – även om du vet att det är avsiktligt.
  • Styla din lägenhet med doftljus och växter i stället för personliga minnessaker eller antikviteter.
  • Möblera om vid behov. Om du bor litet har du troligen placerat soffan mot väggen för titta på TV:n. Du kan faktiskt plocka ner TV:n helt och placera soffan mitt i rummet. Genom att möblera om skapar du luft i rummet samt en känsla av att det är större än vad det faktiskt är.
  • Puffa alla kuddar i soffor och fåtöljer. Variera kuddarna med olika storlekar och texturer, men behåll en neutral färgskala.

Matsal/matbord

  • Ställ fram några trevliga tallrikar, en vas med blommor och fina servetter. Målet är att skapa en bild om hur trivsamt det är i bostaden.

Sovrum

  • Skapa hotellkänsla med puffade kuddar, ett ljust överkast och en pläd. Det här tipset är värt att investera i – även för dig med mindre budget.
  • Glöm inte växterna!

Badrum

  • På lyxiga hotell eller restauranger brukar det finnas små handdukar att torka händerna med. Rulla ihop några stycken små handdukar och stapla dem i en pyramid i ditt badrum. Förslagsvis kan du placera dem på en bricka och ställa en vävd korg nedanför, där smutsiga handdukar läggs.
  • För dig som anlitar städhjälp vet du att toarullen brukar vara vikt som ett kuvert. Gör detsamma innan visning! Du viker ändan på pappret till en trekant och sedan stämplar du det med en droppe från vattenkranen.
  • I badrummet passar det också bra med levande växter, lyxiga doftljus och fina tvålar.

Osäker på vad du behöver ha hemma inför städning? Läs checklistan här!

KAMPANJ: Få 50% rabatt

Boka hemstädning