Checklista vid flytt – Tips för att packa inför flytt

packa-infor-flytt

Du har precis sålt bostaden och nu är det dags att flytta ut. Var börjar man egentligen? Att flytta ut kan kännas överväldigande och visst är det mycket att hålla koll på. För att förenkla arbetet kan du använda dig av denna checklista vid flytt och underlätta processen.

När ska man börja packa inför flytt?

Vissa gillar att förbereda sina flyttlådor veckor innan det är dags att flytta ut, medan andra har tendensen att prokrastinera och stressa igenom packningen i sista minut. Oavsett vilken typ du tillhör är nyckeln att planera sin flytt i god tid och utföra det strukturerat – steg-för-steg. Om du vet med dig att saker lätt tappas bort eller försvinner är det smart att köpa lappar och markeringspennor så inget försvinner i flytten. Egentligen finns det ingen regel om när det är lämpligt att börja packa inför flytt – men vi rekommenderar att påbörja processen, i alla fall mentalt, så fort du har lyckas sälja din bostad.

Hur lång tid tar det att packa inför flytt?

Beroende på hur stort du bor och hur mycket saker du har samlat på dig under åren tar det olika lång tid att packa inför flytt. Uppskattningsvis kan det ta ungefär 3-4 veckor för att packa ner en hel lägenhet – det är förutsatt att du redan har rensat bort bland kläder, möbler eller saker som du inte längre vill behålla.

Checklista: 6 saker att tänka på inför din flytt

  1. Rensa! Innan du börjar packa ner hela ditt hem i flyttlådor är det smart att rensa ut bland saker du inte längre använder. Donera gärna möbler, kläder eller porslin till en organisation.
  2. Inhandla material för din flyttpackning. Du kommer behöva en drös med flyttkartonger, silkespapper, bubbelplast, märkpennor och klisterlappar.
  3. Börja i tid. Undvik att stressa igenom din flytt och riskera att du tappar bort värdesaker i processen.
  4. Spara en tom flyttlåda. Den sista veckan kan du börja fylla din sista flyttlåda som du lätt kan komma åt under flytten med kläder, mobilladdare, hygienartiklar och datorer.
  5. Märk upp alla lådor på sidan eftersom de ofta staplas på varandra.
  6. Anlita professionell flyttstädning.

Packa inför flytt – Rum till rum

Flyttpacka: Kök

Köket är ett rum i din bostad som kräver en hel del tid att packa ihop inför flytt. Glas, porslin, vaser och fat behöver dessutom packas varsamt i flyttkartonger, med antingen bubbelplast eller silkespapper som skyddar mot eventuella skador. Börja med att lista upp de köksredskap som du sällan använder och kan tänka dig att leva utan i några veckor. Hur ofta används egentligen köksberedaren eller smoothie-maskinen? Det är även visuellt tillfredsställande att se dina framsteg inför flytten när köket långsamt töms på saker. Steg två är att packa undan det flesta av dina glas och tallrikar – lämna några få exemplar så att du överlever fram till flytten.

Packa porslin

Inhandla ordentligt med bubbelplast och silkespapper. Linda försiktigt in alla ömtålig föremål och placera porslinet luftigt i en flyttkartong. Tallrikar kan du placera stående i stället för liggande, för att minska risken att de går sönder. Märk upp kartongen och glöm inte att notera att innehållet är ömtåligt. Ett husmorstips är att lägga en handduk i botten av kartongen för att skapa ett mjukt underlag som skyddar mot stötar.

Packa glas

När du packar glas inför flytt kan du använda dig av samma husmorstips – lägg en handduk i botten av flyttlådan för att minska friktion. Linda sedan in varje enskilt glas i bubbelplast, silkespapper eller i en handduk för att skydda mot sprickor.

Flyttpacka: Vardagsrum

Vardagsrummet upplevs ofta som det svåraste rummet att packa inför flytt. Det är självklart extra jobbigt om du precis gjort allt i din makt för att skapa snygg homestyling. Allt i från krukväxter, speglar och böcker ska på något sätt packas ner i flyttlådor, en efter en. Misstaget vi ofta gör är att packa ner varje kategori av saker i en och samma låda, men det tar inte lång tid innan du upptäcker att en flyttkartong fylld med böcker upp till toppen är oerhörd tung att bära. Eller att dina krukväxter faller omkull och jordar ner hela kartongen. Vi föreslår att du fyller flera kartonger med ett fåtal böcker och därmed fördelar ut vikten. Prova att balansera upp dina krukväxter mellan soffkuddar och linda in speglar i filtar från soffan. Det går att vara kreativ – även vid flyttpackning! Glöm inte heller att linda och tejpa fast sladdar till din elektronik för att undvika trassel i flyttlådan.

Flyttpacka: Badrum

Här gäller det att ha is i magen. Fram till att du faktiskt flyttar kan det vara en god idé att behålla några rena handdukar framme. Andra saker som du inte kommer att ha användning för är bara att packa ner tills att du ska flyttstäda.

Flyttpacka: Garderob

Äger du många kostymer och aftonklänningar? För att undvika fula veck kan du trä på en sopsäck och fästa den i galgen. Det blir även enklare vid uppackning att hitta dina finaste plagg. Resterande kläder och skor kan du packa ner som vanligt, men behåll dina vardagsplagg för kommande veckor innan du flyttar ut.

Flyttstädning tips –  Så får du skinande rent hem

Inför flyttstädning finns det en hel del att tänka på. Visste du att de som köper din bostad har rätt att klaga på städningen om den inte är tillräckligt bra? Vi tipsar om att ta hjälp från Hello Clean med flytt- eller storstädning för att uppnå ett professionellt resultat – som inte kostar skjortan.

Behöver du hjälp med städning?