Få bort stearin från ljusstaken – lagom till jul

fa-bort-stearin

Snart är julen här och då är det dags att plocka fram sina finaste ljusstakar – för att skapa ljus i den mörka vinternatten. Om du är en av dem som ivrigt packade ner förra årets juldekoration, kommer du kanske upptäcka att ljusstakarna är täckta av stelnat stearin.

3 sätt att få bort stearin från ljusstake

1. I ugnen

Ljusstakar som tål värme kan du med fördel ställa in i ugnen för att avlägsna stearinet. Värmen löser upp stearinet från ljusstaken och gör den enkel att rengöra. Med detta knep får du även bort små stearinstumpar, utan att skrapa med en kniv. Allt du behöver är en ugn, ugnsgaller och bakplåtspapper!

Gör så här:

 1. Ställ in ugnen på 110 grader
 2. Placera bakplåtspappret i botten av ugnen
 3. Ställ ljusstaken på ugnsgallret
 4. Efter 10 minuter kommer stearinet börja droppa
 5. Rengör med en mjuk trasa

Se till att ugnen är ren innan du testar detta husmorsknep – läs hur du rengör en ingrodd ugn här!

2. Med kokhett vatten

Du kan få bort stearin från ljusstaken genom att diska den under kokhett vatten. Se till att du har en bunke eller dylikt under ljusstaken så att stearinet inte åker ner i avloppet. Annars kan det lätt bli stopp. För ljusstakar med mycket stearin kan du koka upp vatten i en kastrull och sedan doppa den tills att stearinet smält.

3. Frys och kyla

För de flesta ljusstakar fungerar det utmärkt att få bort stearin med hjälp av kyla. Nu när vintern är här kan du till och med testa att ställa din ljusstake utomhus, eller så använder du din frys i köket. Låt ljusstaken stå i kyld i ungefär 1 timme. Kylan gör så att stearinet stelnar och blir enklare att ta bort. Voilà! Nu har du en skinande ren ljusstake.

Få bort stearin från mässing

Mässing är ett känsligt material som lätt får repor. Därför är det viktigt att hantera din ljusstake försiktigt med mjuka trasor som inte skadar ytan. För att få bort stearin från din ljusstake i mässing kan du prova följande husmorstips där du endast behöver kallt vatten och en kniv.

Gör så här:

 1. Låt din ljusstake stå under rinnande kallt vatten
 2. Vattnet mjukar upp det hårda stearinet och gör det enkelt att ta bort
 3. Ta en kniv (en smörkniv funkar bra) och skrapa försiktigt bort stearinet
 4. Använd en putsduk för att polera upp mässingen

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Behöver du hjälp med städning?