Organisera kylskåp: Slipp slänga maten!

organisera-kylskap

Har du någonsin drömt om ett riktigt organiserat kylskåp, med färgkoordinerade matvaror och drycker? Då är det hög tid att sätta igång! Med en organiserad kyl är det enklare att hålla reda på bäst-före-datum och du slipper slänga livsmedel.

Varför ska man organisera kylskåp?

Det finns flera anledningar till varför det är bra att organisera kylskåp. Ett städat kylskåp ger en inbjudande känsla och tillåter dig att inspireras i din matlagning. Dessutom leder ordning och reda till mindre stress i vardagen, det blir helt enkelt lättare att planera veckans måltider med ett städat kylskåp. Däremot är kanske den främsta anledningen hållbarhetsaspekten. Med ett organiserat kylskåp får du översikt kring bäst-före-datum, grönsaker som sjunger på sista versen och mjölk som är påväg att surna. Slipp slänga mat och minska onödig konsumtion av värdefulla livsmedel.

4 tips för att organisera kylskåp

1. Rensa

När det kommer till storstädning är det oftast enklast att börja med att rensa för att skapa sig en överblick. Börja därför med att plocka ut allt innehåll ur kylskåpet och ställ det på diskbänken. Sortera dina matvaror i olika matgrupper: grönsaker, burkar och såser, mejeri och kött. Gå igenom varje produkt och släng det som passerat bäst-före. Om du har exotiska såser som aldrig kommer ätas kan du donera dem till vänner eller familj. Undvik att slänga ätbar mat!

2. Rengör

Städa ur kylen ordentligt genom att plocka bort hyllplanen och rengör dem med varmt vatten och diskmedel. Torka rent och ställ tillbaka. Nu när kylen är tom kan du även passa på att experimentera med olika höjder på hyllorna. Kan du optimera hyllplanen för bästa möjliga förvarning?

3. Organisera kylskåp – efter matgrupp

Om du inte redan har plast- eller glaslådor kan det vara en god idé att inskaffa några. Fyll varje låda med en matgrupp. Såser och burkar kan du ställa i kylskåpsdörren. Med en etikettmaskin kan du skriva ut etikett för varje låda, då kommer du troligen upprätthålla ordningen över tid. Brukar du behöva slänga grönsaker? I vanliga kylskåp är grönsakslådan ofta placerad längst ner i. Prova att placera grönsakerna i ögonhöjd i stället, för att undvika matsvinn.

4. Organisera efter säsong

Under jul, midsommar och påsk köps det hem extra mycket mat. Ett hett tips är att reservera en hel hylla endast för julmat, då kommer du garanterat ha plats för julskinkan!

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Behöver du hjälp med städning?