Rengöra grillgaller – så gör du!

rengora-grillgaller

Äntligen är det tillräckligt behagligt utomhus för att kunna grilla. Men innan du plockar fram grillkorven eller grönsaksspetten är det en god idé att rengöra grillgallret. Här kommer våra bästa tips på hur du förbereder dig för grillsäsongen med en fräsch grill!

5 effektiva metoder för att rengöra grillgaller

1. Matolja

Ett smart husmorsknep för att underlätta rengöring av grillgaller är att smörja in det med matolja, innan du börjar grilla. Matresterna kommer då få svårare att bränna fast, vilket i sin tur underlättar städprocessen med en vanlig grillborste efter du har grillat klart. Du vet väl att du helst ska använda grillborsten när grillen fortfarande är varm? Akta dig så att du inte bränner dig bara!

2. Såpa

En klassisk metod för att rengöra grillgaller är med såpa och ugn. Allt du behöver göra är att smörja in gallret i såpa och ställa in det i ugnen på 100 grader, i 30 minuter. Såpan luckrar upp ingrott fett och smuts. Låt gallret svalna och diska som vanligt för att få det skinande rent!

3. Såpbad

Såpbad är en enkel metod för att rengöra grillgaller utan vidare ansträngning. Allt du behöver göra är att fylla en stor hink eller sopsäck med såpa och vatten och låta gallret ligga och dra i några timmar. Såpa har liknande effekt som diskmedel och löser alltså upp fett och matrester.

4. Bikarbonat

Ibland räcker inte grillborsten till för att bli väck envist smuts som bränt fast under längre tid. Då kan du prova denna effektiva (samt giftfria) metoden som endast kräver bikarbonat och ättika. Bikarbonat är en återkommande favorit för allt som har med rengöring att göra. Och det kanske inte heller är så konstigt, eftersom det är så pass effektivt! Om du har ett riktigt smutsigt grillgaller kan du med enkelhet rengöra det med följande metod:

  1. Lägg gallret på en plåt
  2. Strö över rikligt med bikarbonat eller bakpulver
  3. Häll på några matskedar ättika
  4. Häll på varmt vatten
  5. Låt verka i 30 min
  6. Knyckla ihop aluminiumfolie till en boll och skrubba ordentligt

Skölj av och gallret är som nytt!

5. Rengöra grillgaller med Coca-cola…?

Ja, det fungerar faktiskt! Coca-cola innehåller frätande egenskaper och kan därför lösa upp smuts. Lägg gallret på en plåt och häll över drycken, låt verka i 1 timme. Fortsätt sedan att skrubba med aluminiumfolie.

Psst! Visste du att coca-cola kan användas för att rengöra ugnsplåtar?

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Behöver du hjälp med städning?