Rengöra persienner: 3 smarta sätt

rengora-persienner

Att rengöra persienner behöver inte vara särskilt svårt eller jobbigt. Särskilt inte när det finns fiffiga och enkla metoder som inte är alldeles för tidskrävande. För persienner i plast, aluminium och trä kan du prova följande husmorsknep för ett trevligare fönster.

Hello Clean har plockat fram 3 olika metoder för att rengöra persienner snabbt och smidigt. Många tror att det är knepigt att rengöra persienner för att de måste plockas ner. Det är inte riktigt sant! Med vanliga persienner i plast, aluminium samt trä kan du gott och lugnt låta persiennerna sitta kvar i fönstret medan du rengör dem. Det första steget för följande metoder är dock alltid att dammsuga.

Så dammsuger du en persienn

  1. Plocka fram dammsugarens munstycke som passar känsliga ytor och material
  2.  Vrid ner styrkan till mellan på dammsugaren, annars riskerar du att ha sönder persiennen
  3. Dammsug enligt persiennens riktning; horisontellt längs med horisontellt hängande persienner och vice versa för vertikala persienner

Rengöra persienner: 3 sätt

Fortsätt genom att göra ditt egna rengöringsmedel till dina persienner. Ta fram en mopphink och fyll den med varmt vatten. Häll i några droppar såpa. Om du inte har såpa hemma kan du använda diskmedel, dock är såpa ett skonsammare alternativ. Det kan vara värt att tänka på så att du inte skadar lamellerna.

Tips! För att rengöra persienner som utsatts för mycket damm, matos, rök och kladdiga fingrar kan du behöva tillsätta lite bikarbonat. Bikarbonaten löser upp ihärdigt smuts som inte försvinner med såpa. Här hittar du fler smarta husmorstips.

1. Mikrofiber-trasa

Med en mikrofiber-trasa kan du enkelt rengöra persienner. Doppa trasan i ditt rengöringsmedel och krama ur – du vill att den ska vara fuktigt, men inte för blöt. Dra trasan över lamellerna en för en. Skölj ur trasan och doppa trasan i vattnet regelbundet, så att allt smuts försvinner.

2. Bomullshandskar

Genom att rengöra persienner med bomullshandskar får du full kontroll över processen. Doppa handsken i vattnet och krama ur. Sätt på dig handsken och ”nyp” fast fingrarna på under- och ovansidan av persiennen. Dra försiktigt från sida till sida och upprepa tills hela persiennen är ren. Glöm inte att skölja ur handsken regelbundet.

3. Gammal strumpa

Även om det krisar i städskåpet går det att rengöra persienner! Allt du behöver är en gammal strumpa. Processen är detsamma som med bomullshandsken – fast med en strumpa! Nu finns det inte längre några ursäkter för lortiga persienner.

Därför ska du rengöra persienner ofta

Underhåll är nyckeln när det kommer till det mesta. Exempelvis är det lättare att hålla efter en ugn genom att regelbundet städa den och undvika att den blir ingrodd. Att rengöra en ingrodd ugn kommer alltid vara mer tidskrävande i slutändan. Detsamma gäller persienner! Genom att kontinuerligt damma av eller dammsuga dina persienner undviker du att behöva ta till såpan. Oerhört smutsiga persienner kan till slut behöva monteras ner och rengöras i badkar, det vill vi väl undvika?

 

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Kontakta oss

      Behöver du hjälp med städning?