Avkalka kaffebryggare – så gör du (steg för steg)

Tips på hur du avkalkar kaffebryggare

Vi förstår att du letar efter en effektiv och tydlig guide för att avkalka din kaffebryggare? Det är viktigt att avkalka din kaffebryggare regelbundet för att hålla den i gott skick och för att bibehålla smaken på ditt kaffe. I denna guide kommer vi att visa dig hur du kan avkalka din kaffebryggare på ett enkelt och effektivt sätt.

Vad behöver du för att avkalka kaffebryggare?

För att avkalka din kaffebryggare behöver du följande:

 • Avkalkningsmedel
 • Vatten
 • En behållare som rymmer minst lika mycket vatten som din kaffebryggare
 • En ren trasa eller svamp

Avkalka din kaffebryggare – steg för steg

 1. Börja med att stänga av din kaffebryggare och låta den svalna helt.
 2. Fyll behållaren med vatten och häll i den rekommenderade mängden avkalkningsmedel. Läs noggrant på avkalkningsmedlets förpackning för instruktioner om proportioner och användning.
 3. Blanda avkalkningsmedlet och vattnet i behållaren.
 4. Häll blandningen i din kaffebryggare och sätt tillbaka filterhållaren och kaffekannan.
 5. Sätt på kaffebryggaren och låt halva blandningen rinna genom. Stäng sedan av kaffebryggaren och låt blandningen stå i ca 15 minuter.
 6. Sätt på kaffebryggaren igen och låt resten av blandningen rinna genom.
 7. Töm kaffekannan och fyll den med rent vatten. Sätt tillbaka kaffekannan och filterhållaren på kaffebryggaren.
 8. Sätt på kaffebryggaren och låt en hel kanna med rent vatten rinna igen

Varför är det viktigt att avkalka kaffebryggare?

Kaffebryggare är en av de apparater som används mest i hushållen, och de flesta av oss tänker inte på att rengöra den ordentligt. Men kalkavlagringar kan påverka smaken av kaffet och också försämra kaffebryggarens funktion. Avlagringar kan också orsaka att kaffebryggaren slutar fungera helt och hållet. En annan viktig anledning till att avkalka din kaffebryggare är att kalk kan påverka hälsan. Kalkavlagringar kan orsaka huvudvärk, illamående och allmän trötthet. Därför är det viktigt att avkalka din kaffebryggare regelbundet.

Avkalka Moccamaster – så gör du

Att regelbundet avkalka Moccamaster-kaffebryggare är viktigt för att hålla den i gott skick och säkerställa att den fortsätter att brygga kaffe av hög kvalitet. Många anser att Moccamaster är något annat än en ”vanlig kaffebryggare” eftersom den brygger så gott kaffe. Må så vara, men när det kommer till att avkalka en Moccamaster gör du precis som med en ”vanlig kaffebryggare”.

Följ stegen för att avkalka din kaffebryggare här ovanför så kommer din älskade Moccamaster bli som ny – och förhoppningsvis fortsätta brygga ett helt fantastiskt morgonkaffe i många år framöver.

Vilka är de vanligaste orsakerna till kalkavlagringar i kaffebryggare?

Kalkavlagringar i kaffebryggare uppstår på grund av det kalkhaltiga vattnet som används för att brygga kaffe. När vattnet värms upp av kaffebryggaren, löser kalket upp sig och avsätter sig på insidan av kaffebryggaren. Med tiden kan dessa avlagringar blockera rören och orsaka problem i bryggprocessen.

Hur vet du när det är dags att avkalka din kaffebryggare?

Det är viktigt att avkalka din kaffebryggare regelbundet, men hur vet du när det är dags att göra det? Det finns några tecken att titta efter som indikerar att det är dags att avkalka din kaffebryggare. Om kaffet smakar metalliskt eller har en besk smak kan detta indikera att kaffebryggaren är igensatt med kalk. Om kaffet tar längre tid att brygga än vanligt eller om bryggaren läcker kan det också bero på kalkavlagringar.

Hur ofta bör du avkalka din kaffebryggare?

Hur ofta du måste avkalka din kaffebryggare beror på hur ofta du använder din kaffebryggare – och hårdheten på vattnet i ditt område. Om du använder din kaffebryggare dagligen och bor i ett område med hårt vatten, bör du avkalka din kaffebryggare minst en gång varannan månad. Om du använder den mer sällan eller bor i ett område med mjukare vatten kan du avkalka din kaffebryggare var tredje månad.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Kontakta oss

   Behöver du hjälp med städning?