Smutsig disk? Då är det dags att rengöra diskmaskinen

rengora diskmaskin

Att rengöra sin diskmaskin kan kännas motsägelsefullt – maskinen är ju till för att göra rent. Tyvärr, är det inte riktigt så enkelt. Diskmaskiner behöver underhåll för att kunna göra ett bra jobb. Hello Clean har plockat fram de bästa knepen som finns för en ren diskmaskin.

Visste du att din diskmaskin bör rengöras minst fyra gånger om året? Det är nog chockerande få som vet det, förutom vi som jobbar inom hemstädning förstås. Om du upptäcker dålig lukt eller att disken inte blir ren kan du behöver rengöra den oftare. Genom att underhålla maskinen kontinuerligt ökar du maskinens livslängd samt resultatet på din disk.

Orsaker till att diskmaskinen inte tömmer ut vatten

Om du upptäcker att din diskmaskin har slutat tömma ut vatten kan det bero på flera anledningar. Gör en snabb felsökning genom att kontrollera att det inte finns matrester kvar i filtret i botten på maskinen. Se även efter om avloppsslangen är inkopplad korrekt och inte glappar. Ibland kan det vara stopp i avloppet vilket gör att diskmaskinen inte tömmer ut vatten. Undersökt därför om avloppet eventuellt är böjt eller igentäppt.

Bör man avkalka sin diskmaskin?

Svaret är ja, vatten skapar avlagringar som samlas inne i diskmaskinen. För att avkalka diskmaskinen kan du använda ett riktigt bra husmorstips, antingen med citronsyra eller ättika. Häll i citronsyra eller ättika i tablettfacket och sätt på ett kort program. När diskmaskinen är klar torkar du enkelt ur den med en trasa.

Bli av med dålig lukt i diskmaskinen

Det finns nog ingen värre doft än gammal mat som legat i en diskmaskin allt för länge. Doften är ofta unken och kan uppkomma trots att maskinen är halvfull. Börja med att rengöra alla delar i diskmaskinen, exempelvis korgar, besticklådan samt filtret. Glöm inte spolarmarna som gör att vattnet cirkulerar och fördelas jämnt. Spolarmarna är ett område som få undersöker, men det är faktiskt en del av maskinen som drar åt sig mycket matrester. Avsluta genom att rengöra utsidan av maskinen. Om problemet kvarstår kan du precis som ovan använda antingen ättika eller citronsyra på följande vis:

Rengöra diskmaskin med citronsyra:

Häll två matskedar citronsyra i botten av maskinen. Kör igång ett vanligt program utan disk i. När maskinen är klar sätter du på den igen – med en tablett i denna gång.

Rengöra diskmaskin med ättika:

Ättika är känt för att vara ett effektivt rengöringsmedel i flera sammanhang, det funkar även för att ta bort lukt i diskmaskinen. Häll en deciliter ättika i maskinen och kör igång ett program med disk i. Så enkelt är det att få bort lukten!

Hur ofta ska man fylla på med salt i diskmaskinen?

Diskmaskinssalt har en viktigt funktion – det kan avgöra om din disk kommer ut ren eller smutsig. Saltet hjälper hårt vatten att bli mjukare och det behövs för att få bort alla matrester. Första gången du använder en ny diskmaskin ska du fylla på rejält med salt, ungefär ett kilo. Efter en tids användning ska du fylla på med några matskedar varje månad för att upprätthålla rätt mjukhet i vattnet.

Rengöra diskmaskinen = hållbarhet

Att regelbundet rengöra din diskmaskin inte bara förlänger apparatens livslängd utan bidrar också till hållbarhet på flera sätt. Genom att avlägsna matrester, kalk och andra avlagringar från diskmaskinens insida säkerställer du dess effektivitet och prestanda. En ren diskmaskin använder mindre energi och vatten, vilket minskar dess miljöpåverkan. Ett litet instick på temat hållbarhet: Två tips för att bidra till den gröna omställningen är att installera laddbox hemma (om du har elbil) och att installera solceller på taket (du kan även koppla batteri till solceller för att lagra solenergi). Anlita elektriker från Qlel för bästa resultat.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Behöver du hjälp med städning?