Fettfläckar på kläder – husmorsknepet som räddar skjortan

fa-bort-fattflack-fran-klader

De flesta har nog upplevt stressen som uppstår när den nystrukna skjortan eller blusen drabbas av en envis fettfläck. Oftast händer det precis innan gästerna kommer på middagsbjudning, eller när du sitter på en fin lunchrestaurang. Men oroa dig inte – din favorittröja går fortfarande att rädda från de envisa fettfläckarna.

Så får du bort fettfläckar på kläder

Olivolja, margarin, smör och majonäs kan skapa särskilt svåra fläckar på dina kläder. Dessa fläckar kan tvättmaskinen tyvärr sällan lösa upp. Om du råkat få avokado på dina kläder är det extra förödande – eftersom den gröna frukten även färgar av sig. För att ta bort fettfläckar på kläder finns det en del husmorsknep att ta till. Oavsett vilken metod du väljer att applicera så är tid den viktigaste faktorn. När du ska ta bort fettfläckar behöver du alltså agera så snabbt som möjligt, för att förhindra att fettet torkar in i kläderna för gott.

Läs även: Så tar du bort blåbär-, rödvin- och blodfläckar!

1. Torka upp fettfläcken

Det första steget är att suga upp fläcken med en bit papper. Det här fungerar endast när fläcken fortfarande är fuktig – men det är avgörande för ditt slutresultat. Badda pappret på fläcken så att det blir helt torrt. Målet är att ta bort så mycket som möjligt av livsmedlet som orsakat fläcken.

2. Strö över mjöl på fettfläcken

Fortsätt att ta bort fettfläcken med hjälp av potatis- eller majsmjöl. Strö över ordentligt med mjöl på fläcken och låt det verka under natten, minst i 6 timmar.

3. Lös upp med diskmedel

Diskmedel löser inte bara bort tuffa matrester från disken – utan det fungerar även för att få bort fettfläckar på kläder. Det sista steget för att få bort fläcken är därmed att gnugga in några droppar diskmedel på den. Vid första anblick kan det kännas läskigt att gnida in ett grönt rengöringsmedel på en vit skjorta, men du kan vara lugn. Efter detta steg behöver du bara tvätta kläderna efter angivet tvättråd – sen är fläcken väck!

Fettfläckar på siden

Siden är en textil som är otroligt känslig mot alla typer av fläckar – fettfläckar är tyvärr värst. För att ta bort fettfläckar från siden kan du behöva använda en annan rengöringsmetod för bästa resultat. Så fort du upptäcker fläcken ska du inte torka med papper eller strö över mjöl, istället bör du endast använda tvättsprit på fettfläcken. Applicera några droppar direkt på fläcken och tvätta sedan plagget enligt tvättråden i din tvättmaskin.

Läs mer av Hello Cleans #Cleanhacks här!

 

Olivolja är ju också otroligt gott att använda i matlagning när man inte råkar spilla den på skjortan eller blusen. Ni som skolklass kan nu Tjäna pengar till klassresan med Olivprinsen 

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Kontakta oss

      Behöver du hjälp med städning?