Ta bort kalk från badrum och kök – så gör du

ta-bort-kalk

Kalk och kalkavlagringar är ett vanligt problem många tampas med. För att ta bort kalk behöver du inga speciella rengöringsmedel, det räcker nämligen med några gamla favoriter som ättika, vinäger och citronsyra!

Oftast stöter du på kalkavlagringar i kök och badrummet, vilket inte är så konstigt eftersom det är utrymmen där man använder vatten. Vanliga ställen där du kan se spår av kalk är i handfatet, vattenkokaren och vattenkranarna i både kök och badrum. Med följande husmorstips kan du enkelt få bort kalk – utan att behöva skrubba i flera timmar.

Ta bort kalk med ättika

Med ättika kan du städa rent det mesta i hemmet, ättika är även särskilt effektivt mot kalk och kalkavlagringar. Visste du att ättikan får sin superkraft av sin höga surhetsgrad? Det är nämligen med hjälp av frätande syror ättikan kan ta bort kalk utan större besvär.

Ta bort kalk i köket

I köket finns drabbas ofta vattenkokaren och kaffemaskinen snabbast av kalkavlagringar. Det beror på att vi ständigt fyller dessa maskiner med kranvatten. Men oroa dig inte, kalk är inte farligt att få i sig och därmed är det snarare en fråga om att hålla rent i köket än en säkerhetsfråga. Här kan du läsa allt du behöver veta om hur du avkalkar din kaffebryggare (steg för steg).

Rengöra vattenkokare

Det är enkelt att rengöra en vattenkokare, allt du behöver är att hälla i 1 deciliter ättika och fylla upp med vatten. Sätt sedan igång vattenkokaren som vanligt. När den har kokat klart kan du hälla ut blandningen och upprepa processen för att få bort smaken av ättika – dock denna gång endast med vatten.

Ta bort kalk från kranar och handfat

I badrummet kan du hitta kalkavlagringar på duschkranen, kakel, i handfatet och på vattenkranen. Få ett skinande rent badrum i följande steg:

Du behöver:

  • Ättika
  • Vatten
  • Sprayflaska
  • Pappersservetter/handduk

Gör så här:

  1. Placera pappersservetter, eller en handduk som du inte längre använder, runtom kranen. Se till att alla ytor är täckta.
  2. Spraya på ordentligt med din blandning av ättika och vatten. Pappret/handduken ska vara dränkt.
  3. Låt sitta i minst en timme. Om det sitter ordentligt med avlagringar kan du låta det verka under natten.

Ju längre tid ättikan har på sig att verka, desto mer hinner den fräta bort av kalken. Tänk dock på att inte applicera denna metod på guldpläterade kranar eller andra känsliga material. Risken är nämligen att ättikan fräter igenom kalket och skadar materialet. Husmorstipset fungerar lika väl i ditt handfat – se till att testa!

Saknar du ättika? Det här kan du använda i stället

Om du varit i farten och städat hela bostaden kanske du upptäcker att du får slut på ättika. Men oroa dig inte, du kan använda allt både citronsyra och vinäger i stället. Däremot kanske du inte får ett lika skinande rent resultat!

Har du inte tid för att ta bort all kalk? Anlita Hello Clean för veckovis hemstädning – låt proffsen göra sin magi. 

Vanliga frågor om kalk & kalkavlagringar:

Varför bildas kalk?

Kalk bildas när vattnet är rikt på mineraler som magnesium och kalcium. Man brukar tala om mjukt och hårt vatten, egentligen är det en mätbar skala på hur mineralrikt vattnet är i din ort. Beroende på vart du bor på är vattnet nämligen mer eller mindre hårt. Hårdare vatten innehåller mer mineraler, vilket resulterar i mer kalkavlagringar i din bostad.

Är kalk farligt?

Nej, tvärtom! Kalk är i grunden mineraler och kalcium som är positivt för kroppen. Du behöver därför inte oroa dig för att få i dig kalk.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Behöver du hjälp med städning?