Ta bort fläckar: Från blåbär- till rödvinsfläckar

ta-bort-flackar-rodvinsflack

Har du fått en fläck på din nya tröja? Ibland är det omöjligt att hålla sina favoritplagg undan från tuffa fläckar, ofta upptäcks de också alldeles för sent. De värsta inom kategorin är blåbärsfläckar, rödvinsfläckar och blodfläckar. Generellt behöver du jobba snabbt för att ta bort fläckar. Ju snabbare du behandlar de med någon form av fläckborttagning, desto större chans att plagget klarar sig.

Ta bort blåbärsfläckar

Blåbärsfläckar är inget att leka med, bäret färgar nämligen lätt av sig på både kläder och händer. Därför kan det vara svårt att undvika blåbärsfläckar när du står i köket eller i blåbärsskogen. Men om du ändå drabbats av en envis blåbärsfläck finns det ett enkelt husmorsknep att ta till. Allt du behöver för detta tips är kokande vatten och ett durkslag. Innan du sätter igång är det en god idé att prova hett vatten på textilen. Vissa textiler är känsliga mot varmt vatten, och då bör du tvätta plagget enligt tvättråd i stället.

Gör så här:

 1. Ställ durkslaget uppochner i diskhon
 2. Placera plagget över durkslaget så att tyget är slätt
 3. Häll försiktigt det kokande vattnet över blåbärsfläcken
 4. Det varma vattnet gör att fläcken löses upp
 5. Tvätta plagget i tvättmaskinen enligt tvättråd

Med denna metod punktbehandlar du en specifik fläck. Om plagget är svårt drabbat av blåbärsfläckar kan du även lägga det i en djup bunke och täcka det helt och hållet med hett vatten.

Ta bort rödvinsfläckar

Rödvinsfläckar är ännu en förödande fläck som kan vara svår att ta bort. Rödvin får sin intensiva färg från skalet på druvan, och den lämnar snabbt i från sig färg när vinet kommer i kontakt med textiler. För att ta bort rödvinsfläckar finns det några klassiska husmorsknep att ta till: med salt, bikarbonat, potatismjöl eller diskmedel. Anledningen till att salt och bikarbonat fungerar mot rödvinsfläckar är att det absorberar upp rödvinet innan det fastnar i textilen. Det gäller även här att agera så snabbt som möjligt för bästa resultat.

Salt, bikarbonat eller potatismjöl – så gör du

 1. Agera snabbt och plocka fram det du har närmast till hands, vanligtvis är det salt
 2. Strö över rödvinsfläcken riktigt med salt, bikarbonat eller potatismjöl
 3. Låt verka i 10 minuter
 4. Använd dammsugaren för att få bort pulvret

När du torkat ut fläcken kan du tvätta klädesplagget i tvättmaskinen som vanligt. För möbler eller mattor kan du behöva ta till med nästa tips nedan: diskmedel.

Om du serverar på rödvin under middagsbjudningen är det nästan oundvikligt att spilla på rödvin på duken eller skjortan.

Boka feststädning för ett skinande rent hem dagen efter här!

Diskmedel för att ta bort rödvinsfläckar

Diskmedel är tacksamt att använda om du inte kan tvätta ur textilen i en tvättmaskin. Om du råkat få en envis rödvinsfläck på mattan eller fåtöljen kan du fortsätta ta bort fläcken med diskmedel och en fuktig svamp. Applicera en liten droppe diskmedel mitt på fläcken och gnid in. Fukta sedan en tvättsvamp och dutta på fläcken. Undvik att gnida runt svampen i tyget – då kan fläcken nämligen sprida ut sig och bli ännu värre. Voilà! Nu är fläcken väck.

Ta bort blodfläckar

Blodfläckar är inte riktigt lika envisa som blåbärsfläckar, men de kräver ändå lite tid och tålamod för ta bort. En färsk blodfläck kan du snabbt få bort genom att skölja under kallt vatten. En gammal blodfläck behöver däremot blötläggas för att riktigt försvinna. Oavsett om den är färsk eller gammal är det smart att torka ut den med salt innan du skjutsar in plagget i tvättmaskinen.

Visste du att du även kan få bort små blodfläckar genom att blöta ner dem med ditt egna saliv? Enligt kemins lagar innehåller saliv enzymer vilka bryter ner de kemiska bindningarna som finns i blodet. Obs! Det funkar bara om det är ditt blod som gjort fläcken.

Ta bort fettfläckar

Här kan du läsa om hur du får bort fettfläckar steg-för-steg.

 

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Behöver du hjälp med städning?