Tvätta matta – tips för rena & fräscha mattor

Rena mattor

Många av oss städar regelbundet våra hem, men när det kommer till mattor glöms de ofta bort. Mattor är en viktig del av våra hem och fångar upp smuts och damm som annars skulle hamna på golvet. Därför är det viktigt att tvätta mattor regelbundet för att hålla dem rena och fräscha.

Hur ofta bör man tvätta mattor?

Men hur ofta bör man tvätta sina mattor? Det beror på hur mycket trafik mattan utsätts för. Om det är en matta i ett hem med små barn och husdjur, eller en matta som används på en arbetsplats med hög trafik, kan den behöva tvättas så ofta som en gång i månaden. För en matta i ett mindre användningsområde, som ett gästrum, kan det räcka att tvätta den en gång per år.

Hur man tvättar mattor

Innan man börjar tvätta en matta är det viktigt att kontrollera tvättanvisningarna. Om mattan inte kan tvättas i maskin, eller om det är en värdefull antik matta, kan det vara bäst att överlåta tvätten till professionella mattrengörare.

Om mattan kan tvättas hemma finns det flera metoder för att göra detta. En vanlig metod är att använda en högtryckstvätt, men detta kan skada mattan om det görs fel. En annan metod är att tvätta mattan för hand med en mild tvål och vatten. Innan du tvättar hela mattan, testa på en liten del för att se hur den reagerar på tvätten.

Rengöringsmedel och verktyg för mattvätt

När du tvättar mattan är det viktigt att använda rätt rengöringsmedel och verktyg för att undvika att skada mattan. Mattor av olika material kan behöva olika typer av rengöringsmedel. En matta av ull kan till exempel behöva ett annat rengöringsmedel än en matta av bomull.

För att rengöra mattan behöver du också rätt verktyg. En borste, en mjuk svamp och en fuktig trasa är bra att ha till hands för att komma åt smuts och fläckar på mattan. Här kan du läsa mer om hur du får bort fläckar om du spillt något specifikt som rödvin, blåbär eller blod. En dammsugare kan också användas för att ta bort lös smuts och damm.

Torka och sköta om mattan efter tvätt

Efter att mattan har tvättats är det viktigt att torka den ordentligt. En blöt matta kan vara svår att torka och kan lätt utveckla mögel eller lukt om den inte torkas ordentligt. Om möjligt, häng mattan utomhus för att torka. Om det inte är möjligt, torka din matta i ett torkskåp eller i en luftig miljö.

Tvätta mattor – 4 effektiva tips

 1. Använd en tvättmaskin med varsam inställning: När det är dags att tvätta mattan är det viktigt att använda en tvättmaskin som har en varsam inställning. Om möjligt, välj en maskin med ett skonsamt tvättprogram, som lämpligtvis är anpassat för handtvätt eller fintvätt. Detta kommer att minska risken för att mattan skadas under tvättprocessen.
 2. Använd rätt tvättmedel: För att undvika att skada mattan är det viktigt att använda rätt tvättmedel. Undvik att använda starka kemikalier och blekmedel. Använd istället ett milt tvättmedel som är speciellt utformat för mattor och textilier.
 3. Torka mattan på rätt sätt: När tvättcykeln är klar, är det viktigt att torka mattan på rätt sätt för att undvika mögel och obehagliga lukter. Om det är möjligt, häng mattan på en klädstreck eller torka den plant på en ren yta i solen. Se till att mattan torkar helt innan du lägger tillbaka den i rummet.
 4. Använd en ångtvätt: En annan effektiv metod för att rengöra mattor är att använda en ångtvätt. Ånga är ett kraftfullt verktyg för att ta bort smuts och fläckar, och kan användas på både mjuka och hårda ytor. Om du inte har tillgång till en ångtvätt kan du hyra en eller anlita en professionell städfirma för att utföra jobbet åt dig.

Tvätta matta miljövänligt – 5 tips

 1. Använd naturliga rengöringsmedel: Många av de kommersiella rengöringsmedel som finns på marknaden innehåller giftiga kemikalier som kan skada både oss och miljön. Istället för att använda dessa kemikalier, välj naturliga rengöringsmedel. Till exempel kan du använda en blandning av vinäger och vatten för att ta bort fläckar på mattan. Andra naturliga rengöringsmedel inkluderar citronsaft, bikarbonat och castile tvål.
 2. Undvik att överanvända vatten: När du tvättar mattan är det viktigt att inte använda för mycket vatten. Dels för att vatten är en dyrbar resurs, dels för att för mycket vatten kan skada mattans fibrer och orsaka mögel och mögelväxt. Använd istället en fuktig trasa eller en ångmopp för att rengöra mattan på ett effektivt sätt utan att använda för mycket vatten.
 3. Använd ånga för att tvätta: Att använda en ångtvättmaskin för att rengöra mattan är ett miljövänligt alternativ till kemiska rengöringsmedel. Ånga kan ta bort smuts och fläckar utan att använda kemikalier. Dessutom är det ett mer hygieniskt alternativ eftersom det även dödar bakterier och virus.
 4. Låt mattan torka naturligt: När du har tvättat mattan, låt den torka naturligt istället för att använda en torktumlare eller ett torkskåp. Både torktumlare och torkskåp använder mycket energi och kan skada mattan. Istället, lägg ut mattan på en platt yta och låt den torka i solen eller i en luftig miljö.
 5. Köp mattor av naturligt material: När du köper en matta, välj en som är tillverkad av naturliga material som bomull, ull eller hampa. Många mattor som säljs idag är kemiskt behandlade för att göra dem mer resistenta mot fläckar och smuts. Dessa kemikalier kan orsaka hälsoproblem och är dåliga för miljön.

Att tvätta en matta kan verka som en klurig uppgift, men med rätt verktyg och teknik kan du göra det på ett säkert och effektivt sätt. Följ dessa steg för att rengöra dina mattor regelbundet och bevara deras skönhet och livslängd.

Med rätt tvättmedel, en varsam inställning på tvättmaskinen, och rätt teknik för torkning kan du ge dina mattor den omsorg de förtjänar. Om du är osäker på hur du ska tvätta en specifik typ av matta, eller om du har svåra fläckar som inte går bort, kan det vara en bra idé att anlita en professionell städfirma för att utföra jobbet åt dig.

Sist men inte minst, var noga med att läsa och följa tvättinstruktionerna på mattan och tvättmaskinen, för att undvika skador och förlänga mattans livslängd. Med lite extra omsorg och uppmärksamhet kan dina mattor förbli rena och fräscha under många år framöver.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Behöver du hjälp med städning?