Få bort dålig lukt i avlopp – så gör du

Få bort dålig lukt i handfat

Här har vi samlat våra bästa lösningar för att få bort dålig lukt i avloppet. Vissa tips är klassiska husmorsknep (med saker som du oftast har hemma) medan andra kräver att du köper in redskap som du hittar i en butik som Clas Ohlson, Biltema eller liknande. Alltså inget avancerat. Vi hoppas att du hittar lösningen och blir av med din dåliga lukt i avloppet illa kvickt!

Varför blir det dålig lukt i avloppet?

Dålig lukt i avloppet kan bero på olika saker – och komma plötsligt. Det kan bero på att det blivit stopp, lagrats smuts, fett eller annat som behöver spolas eller rensas bort. Om du varit bortrest kan det även vara så att vattenlåset torkat ut. Då behöver du bara spola eller hälla ner lite vatten så försvinner lukten av sig själv. Men allt som oftast kan det krävas lite fix och trix – som vi tipsar om här nedanför!

Få bort dålig lukt i avloppet – 3 tips

 • Rensa ditt vattenlås: När ditt vattenlås är fullt av smuts så drar det till sig bakterier och börjar snabbt lukta dåligt. För att åtgärda det så skruvar du loss vattenlåset och rengör det genom att ta bort smuts och hår. Använd gärna plasthandskar och lite diskmedel.
 • Rengör med Bikarbonat och ättika: Ett effektivt husmorsknep för att rensa ut exempelvis fett och hår som har samlats i avloppet är att göra en pasta av diskmedel, bikarbonat och ättika. Häll sedan ner den trögflytande vätskan i avloppet och vänta i 5 minuter så att det får verka. Medan du väntar kokar du upp 1 liter vatten och sedan hälla ner det försiktigt så att det pyser och fräser. Låt vara i ytterligare någon minut, sedan kan du hälla i resten av vattnet.
 • Få bort mögel med citronsyra: En annan orsak till att det luktar dåligt i avlopp kan vara mögel. Mögel är vanligt förekommande, stort som smått, i fuktiga miljöer och det är inte ovanligt att det får fäste i just avloppsrören. Ett knep för att få bort det (i alla fall i ett tidigt stadie) är att behandla med citronsyra blandat med vatten. Om det inte funkar kan du alltid köpa produkter specifikt anpassade för mögel i avloppet.

LÄS OCKSÅ: Ta bort kalk från badrum och kök – så gör du

Få bort dålig lukt i badrum

Ditt badrum är den plats som utsätts för mest smuts, fukt och vatten i hela hemmet. Så det är ju inte konstigt att det stundvis börjar lukta illa där. Några generella tips för att undvika dålig lukt i badrummet är att vädra så ofta du kan (så att fukten torkar efter att du har duschat eller badat och att dina textilier torkar efter användning) och regelbundet tömma ditt vattenlås på hår och annat som kan samlas där. Att regelbundet tvätta textilier, duschdraperi och liknande föremål som ofta finns i badrummet är också något som förebygger dålig lukt. Om det uppkommit dålig lukt trots det så kan du följa våra effektiva och väldoftande tips som du hittar här nedanför.

Få fräsch doft i badrum – 4 tips

 • Rengör med ättika: Det finns otaliga produkter ämnade för just badrum. Men det är inte mycket som slår en klassiker: Ättika och bikarbonat. Blanda ihop ättika, bikarbonat och diskmedel till en trögflytande pasta och skura rent golv, väggar, handfat och toalettstol, precis som med vilket annat rengöringsmedel som helst. Låt pastan verka i ett par minuter innan du torkar bort det med en trasa och lite vatten. Resultatet kommer vara skinande + att ättika är bra på att absorbera bort eventuellt unken doft. Två flugor i en smäll!
 • Vädra så det blir torrt: Eftersom badrummet är den plats som utsätts för mest fukt och vatten i hela hemmet är det viktigt att hela tiden vädra torrt. Förblir det fuktigt kan det lätt börja mögla. Och det luktar inte gott! Även damm och annan smuts som finns i badrum får en skarpare lukt när det blir blött. Så försök att alltid torka upp ordentligt och släppa in luft i badrummet så ofta du kan.
 • Tvätta dina textilier: Att regelbundet tvätta textilier, duschdraperi och liknande föremål som ofta finns i badrummet förebygger dålig lukt. Det är lätt att glömma bort, men varje gång man torkar sig med ett badlakan, tvättar händerna på en handduk eller drar duschdraperiet fram och tillbaka så samlas smuts. Och med tiden börjar det lukta unket och illa. Så se till att tvätta dina textilier regelbundet! 
 • Doftljus och doftpinnar: Det här är inget tips som funkar bäst när din neutrala doft är fräsch. Har du det rent, torrt och bara vill få till en ännu trevligare känsla i badrummet är doftljus och doftpinnar ett hett tips. Linne, jasmine och citron är tre dofter som gör att badrummet upplevs som nystädat och fräscht. Men på julen kan det ju vara mysigt om en doft av kanel sprider sig i rummet. Eller varför inte ingefära? Ja du ser, endast fantasin sätter gränser här!

LÄS OCKSÅ: Rengöra kakelfogar – så gör du!

Få bort dålig lukt i handfatet

I handfatet spolar vi ofta ner skägg och hår som trillar av när vi borstar håret, vilket leder till att det blir stopp i avloppet. Så om vattnet rinner ner trögt är ett tips är att hälla ner lite diskmedel i handfatet, vänta några minuter och sedan spola rikligt med uppkokat vatten. Eftersom diskmedel är fettlösande kan det hjälpa till att lösa upp även de mest envisa stoppen. Du kan även addera i lite bikarbonat och bakpulver i din mix, så får du extra bra effekt.

Om vattnet nästan inte rinner alls beror det med nog på att det har fastnat något i behållaren som finns under själva handfatet. Troligtvis hår eller smuts och fett som bildat en propp. Då kan du göra som så att du lossar på behållaren (vattenlåset) och rengöra den från hår och annat smuts. När du har gjort rent behållaren sätter du bara tillbaka den och spolar sedan ett tag med varmt vatten ner i handfatet. Även här kan du passa på att hålla ner diskmedel, bikarbonat och bakpulver för att få det lite extra rent när du ändå är igång.

Rengöra handfat – 2 tips

 • Rengör med bikarbonat: Blanda diskmedel, bikarbonat och bakpulver till en tjock kräm som du håller ned i handfatet. Vänta några minuter så det får verka, sedan spolar du ner varmt vatten. Då kommer fett, smuts och annat som fastnat sköljas bort.
 • Rensa vattenlåset i handfat: När det är totalstopp i handfatet, så att inget vatten rinner ner utan samlas i en pöl när du slår på kranen, är det med största sannolikhet stopp i ditt vattenlås. Då skruvar du bara lossar behållaren (vattenlåset) som sitter under handfatet och rengöra det från hår och annat smuts.

Få bort dålig lukt i diskho

Börjar det lukta illa i din diskho finns det troligtvis två orsaker till det: Antingen ligger det gammal, blöt mat i diskhon som luktar illa. Eller så har du fått stopp i avloppet i diskhon. Om det ligger mat och skräpar så slänger du den och torkar upp, om det är stopp i avloppet har vi ett annat tips som kommer få bort dålig lukt i diskhon.

Börja med att tömma vasken och häll sedan i 1 dl bikarbonat i avloppet. Häll sedan försiktigt i ½ dl vinäger eller ättika så att det börjar bubbla och fräsa i röret. Vänta i 5 minuter så att blandningen får chans att verka ordentligt. Spola därefter med hett vatten – och vips så var stoppet borta!

LÄS OCKSÅ: Stopp i vasken? Så rensar du avlopp själv!

Förebygg dålig lukt – ha rent hemma

Vi hoppas att du hittat lösningen på ditt problem med hjälp av den här artikeln, och får bort din dålig lukt i avloppet. Du har fått några tips på hur du kan förebygga dålig lukt i olika delar av ditt hem – och här kommer ett till. Kanske vårt bästa! Att hålla ditt hem rent och städa kontinuerligt gör att du undviker en oönskad doft i hemmet eller stopp i avloppet. Damm, fett och annan smuts bidrar till just det. Regelbunden hemstädning med oss på Hello Clean kanske är just din lösning? Då får du löpande hjälp med städningen så att ditt hem förblir skinande rent och fint. Hör av dig till oss om du vill komma igång med hemstädning (pris från 199 kr/tim) så löser vi det!

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Behöver du hjälp med städning?