Stopp i vasken? Så rensar du avlopp själv!

stopp-i-vasken

Att det blir stopp i vasken har ofta att göra med att vi slänger ner matrester och matsvinn som egentligen hör hemma i en soptunna. Ofta slänger vi matrester i diskhon av bekvämlighet för att vi är lata. Det vi egentligen skulle behöva för att motverka stopp är en avfallskvarn, men har man inte det så gäller det att tänka en gång till innan man slänger större matrester som kan klogga igen.

Rensa avlopp med bikarbonat & ättika

Vad gör man då om man inte äger en avfallskvarn och det har blivit stopp i avloppet? Innan du ringer en rörmokare så kan vi varmt rekommendera ett hederligt husmorstips som fungerat i alla tider. Det enda du behöver är två ingredienser – som man oftast redan har hemma.

Du behöver:

 • 1 dl Bikarbonat bakpulver
 • ½ dl vinäger eller ättika

Gör så här:

 1. Häll i bikarbonat i vasken och häll på vinäger/ättika.
 2. Låt stå i några minuter. Spola sedan med hett vatten och voliá, klart!
 3. Testa hela proceduren en gång till om så behövs.

Stopp i toaletten – så löser du det

Vi vet alla känslan som uppstår när det blir stopp i avloppet… INTE kul. Men är det stopp så är det, och då har vi lösningen. Innan du ringer en rörmokare så rekommenderar vi att köpa en vaskrensare, bikarbonat, ättika och koka upp en kastrull med vatten. En vaskrensare är din räddare i nöden när olyckan är framme, men klassiska husmorsknep går inte av för hackor de heller.

Rensa med vaskrensare

Det du gör är att trycka fast vaskrensarens sugpropp över avloppet och pumpar genom att dra handtaget upp och ner. Du kommer märka när proppen släpper, för då börjar vattnet plötsligt forsar undan. Spola därefter en extra gång för att vara säker på att stoppet är borta.

Du behöver:

 • En vaskrensare.

Rensa med bikarbonat & ättika

Väljer du att rensa stopp i toaletten med hjälp av bikarbonat, ättika och vatten så börjar du med att blanda bikarbonat och ättika i en hink ljummet vatten. Sedan häller du ner vattnet i toaletten med lite tryck. Använd en vaskrensare som avslut om så behövs för att vara säker på att stoppet är borta. Återupprepa proceduren en gång till vid behov.

Du behöver:

 • 2 dl bikarbonat
 • 1 dl ättika
 • En hink vatten

Förebygg stopp i toaletten

I toaletten ska enbart toapapper spolas ner. Det är skapat för att snabbt lösas upp av vatten, så att det inte blir stopp Andra typer av papper som exempelvis hushållspapper, servetter eller våtservetter ska inte spolas ner i toaletten. Det löser inte upp sig på samma sätt och orsakar med tiden proppar. Så se till att du bara spolar ner toalettpapper, all annan form av papper får du ta till soptunnan. Då kommer du undvika stopp i toaletten framöver.

Här hittar du andra städmaterial som kan vara bra att ha hemma .

Läs mer: Passa på att rengöra din kran från kalk när du ändå fixar ditt stopp i vasken.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Kontakta oss

   Behöver du hjälp med städning?