Galltvål: Så använder du det till fläckborttagning

galltval

Är galltvål den nya ättikan? Eller kanske till och med den nya bikarbonaten? Det är i alla fall Hello Cleans spaning då den omtalade tvålen är ett av naturens tuffaste fläckborttagningsmedel. Hello Clean tipsar om användbara grejer du kan göra med galltvål.

Vad är galltvål?

Galltvål är ett naturligt och miljövänligt alternativ till fläckborttagningsmedel. Det innehåller varken blekningsmedel, parfym eller konserveringsmedel. Vanligtvis innehåller tvålen oxgalla, klorofyll och naturliga oljor som kokos- eller palmolja. Galltvål klassas som ett bra och skonsamt alternativ för dig som inte tål fläckborttagningsmedel med starka kemikalier. Prova därför att byta ut ditt vanliga medel mot denna naturliga tvål istället. Tvålen kommer både i fast och flytande form, men båda tvålarna innehåller liknande ingredienser.

Var köper man galltvål?

Galltvål hittar du i de flesta matbutiker, exempelvis Ica eller Coop. Du kan även köpa tvålen online på vissa apotek. Det är alltså inte svårt att hitta tvålen om du är sugen att på att prova naturens motsvarighet till Vanish!

Så använder du galltvål

Som fläckborttagning

Galltvål är ett riktigt mirakelmedel när det kommer till tuffa fläckar. Exempelvis tar det effektivt bort kaffefläckar, chokladfläckar, rödvinsfläckar och fettfläckar. Om du drabbats av en svår fläck kan du använda tvålen på följande vis:

Gör så här:

 1. Börja med att blötlägga plagget med fläcken.
 2. Arbeta sedan in tvålen på fläcken genom att gnugga. Det ska gärna löddra ordentligt.
 3. Låt verka i några minuter. Riktigt tuffa fläckar kan behöva ligga i någon timma.
 4. Slutligen kan du tvätta plagget eller textilen enligt tvättråd.

För att rengöra skor

Har du ett par sneakers eller kängor som skulle behöva sig en uppfräschning? Om du inte har provat galltvål innan är det hög tid. Glöm dyra rengöringsprodukter för läder, mocka eller gympaskor – med en galltvål kan du rengöra flera saker med samma produkt.

Gör så här: 

 1. Skölj skon under rinnande vatten.
 2. Blöt en tvättsvamp och gnugga in tvål.
 3. Rengör sedan skorna med den intvålade svampen.
 4. Skölj av överflödig produkt och torka rent utsidan med en trasa.
 5. Torka skorna över natten med tidningspapper inuti – ett bra #cleanhack för att bevara formen.

Kan galltvål bli gammal?

Galltvål har generellt sett inget bäst-före-datum. Det finns nämligen inga onaturliga kemikalier som kan bli gamla, dessutom innehåller tvålen mycket naturliga fetter som inte härsknar. Därför är det ännu en anledning till att fortsätta använda tvålen, i stället för annan fläckborttagning i framtiden.

Psst! Visste du att det till och med går att rengöra en ingrodd ugn med galltvål? Om du vill lära dig ännu fler knep för att rengöra en ugn borde du spana in Hello Cleans artikel här.

 

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

  Behöver du hjälp med städning?