Rengöra madrass – från fläckar, lukt och kvalster

rengora-madrass-bakpulver

Hur ofta rengör du din bäddmadrass, egentligen? Madrassen används varje natt men rengörs tyvärr allt för sällan. Om du letar efter ett smidigt sätt för att rengöra din madrass har du kommit rätt. Hello Clean tipsar om 3 effektiva metoder för en renare sömn.

Har du märkt att madrassen börjat anta en gulaktig färg? Då är det dags att rengöra den. Det är nämligen så att bäddmadrasser utsätts för mycket slitage i form av svett, smuts och hudavlagringar. Ibland räcker det inte att byta lakan kontinuerligt – du behöver även rengöra din madrass. Även om du är noga med madrasskydd kommer du upptäcka att du behöver rengöra din madrass. Dessutom är det inget stort projekt, du kan snabbt få rent din madrass utan allt för mycket arbete.

3 tips för att rengöra madrass

1. Rengöra madrass från fläckar: bakpulver

Bakpulver har en fantastisk egenskap – det driver ut fukt och smuts ur textiler. Därför kan du rengöra allt från mattor, kläder, soffkuddar till din bäddmadrass med hjälp av bakpulver. Om du saknar bakpulver hemma går det minst lika bra med bikarbonat. Bakpulver och bikarbonat ger snarlika resultat, det ända som skiljer dem åt är att bikarbonat innehåller mer syror. Om du försöker få bort riktigt tuffa fläckar kan därför bikarbonat ge ett ännu vassare resultat. Detta husmorstips fungerar på intorkade samt nya fläckar.

Gör så här:

  1. Strö generöst med bakpulver över hela madrassen
  2. Låt verka i några timmar – eller lämna över natten
  3. Dammsug upp överflödigt pulver
  4. Vädra madrassen utomhus. Vips är alla gula fläckar borta!

2. Rengöra madrass från lukt: vinäger

Denna metod tar bort unken doft från din bäddmadrass. Allt du behöver är lite vinäger och några droppar av en eterisk olja. För att upprätthålla en ren madrass kan du med fördel göra detta husmorstips regelbundet. Om du har en balkong eller veranda rekommenderar vi även att vädra madrassen, då och då.

Gör så här:

  1. Plocka fram en tom sprayflaska
  2. Blanda 1 dl vinäger, 2 dl vatten och några droppar eterisk olja
  3. Spraya regelbundet över hela madrassen

3. Rengöra madrass från damm och kvalster

Kvalster är djur som är mikroskåpiskt små. Tyvärr är det svårt att helt bli fri från kvalster i sovrummet, men det kan hjälpa att regelbundet rengöra sina sänglakan samt bäddmadrassen. Det enklaste sättet att bli fri från kvalster är att byta sänglakan ofta och tvätta dem i 60 grader. Kvalster kan även bo i madrassen, därför bör du dammsuga den varje gång du byter lakan. För dig som är allergisk mot kvalster kan det vara en god idé att investera i en ångdammsugare.


Vill du helst slippa rengöra din madrass?

Låt oss på Hello Clean hjälpa dig – boka städhjälp i stället.

Bli uppringd & boka städning

Vår kundservice är redo att hjälpa dig boka hemstädning. Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

    Behöver du hjälp med städning?